Ølandshvede boller – knasende sprøde og luftige

Jeg har flere gange bagt koldhævede ølandshvede boller og nydt den dejlige duft af hjemmebag om morgenen. Men lige for tiden bor vi til leje i en midlertidig bolig mens vi bygger vores nye hus – og køleskabets størrelse her er så småt, at der ikke er plads til min dejskål. Jeg har derfor strikket en ny opskrift sammen på boller det ikke koldhæves men bare hæver med en almindelig gærdej. 

  • 5 dl lunken vand 
  • 1,5 dl mælk 
  • 50 g gær 
  • 1 spk. honning 
  • 15 g salt 
  • 2 spk surdej (kan udelades men giver en god smag) 
  • 150 g ølandshvede
  • 600 g hvedemel 

Gæren opløses i vandet og mælk tilsættes sammen med honning, surdej og salt. Lad det stå i 5 min tilsæt nu ølandshveden og herefter hvedemelet lidt af gangen. Jeg bruger en røremaskine og tror det bliver svært at få helt det samme resultat hvis dejen æltes i hånden. Lad nu maskinen køre ved høj hastighed i 15 min til dejen samler sig helt om krogen og slupper skålens sider. Det tager lang tid inden den bliver sådan så tilsæt ikke ekstra mel fordi dejen virker fugtig brun hvis dejen efter de 15 min fortsat ikke slipper skålen tilsættes lidt mere. Hvis du kan trække lange glutenstrenge frem når du hiver i dejen er den færdig æltet. Læg den i en tilpas stor skål der er smurt med olivenolie og lad den hæve til dobbelt størrelse. Det tog 40 min her. 

Ved forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord UDEN at slå den ned. Meget vigtigt! Og del den i to. 

Varm ovnen op til 230 grader og sæt imens boller på pladen. Jeg brugte en palletkniv til forsigtigt at lirke et stykke dej af og op på pladen UDEN at slå luften ud. Drys med lidt hvedemel gennem en sigte og bag bollerne i 9 min. Gerne med en lille bradepande med vand i bunden, hvis du ikke har dampovn. Det er med til at give den dejligt sprøde skorpe.

Prøv det ☺️

Advertisement

6 thoughts on “Ølandshvede boller – knasende sprøde og luftige

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s