Mortens and med brune kartofler og rødkål

Mortens aften plejer vi at fejre sammen med min svigermor og nogle af hendes venner til et stort arrangement med all you can eat andesteg. Det plejer at være en utroligt hyggelig aften med masser af hygge og god mad. Men i år faldt Mortens aften på en mandag efter en weekend der bød på kursus for mig og med en lille fyr på 1,5 år der skal være hjemme i seng kl. 19 og en times kørsel frem og tilbage måtte vi desværre med fra.

Som erstatning for denne skønne aften inviterede jeg svigermor på andesteg ugen før som en overraskelse for Troels. Og vi fik en super lækker and og en dejlig aften ud af det.

Mortens and med brune kartofler og Claus Meyers rødkål Foto: Camilla Lykke Jensen

Mortens and med brune kartofler og Claus Meyers rødkål
Foto: Camilla Lykke Jensen

Andesteg:

  • En god and (jeg lod min tø op i køleskabet over 2 dage)
  • 2 gode madæbler
  • 15 svesker
  • Salt og peber
  • Kødnåle
  • Vand

DSC_0200

Rens anden godt for rester af indmad og skyl den i koldt vand. Dup den tør med køkkenrulle og krydder den godt med salt og peber både indvendigt og udvendigt.

Tag skrællen af æblerne og skær dem i både og fyld dem ind i anden sammen med sveskerne. Luk åbningen med kødnåle. Læg andestegen på en rist og sæt den ovenpå en dyb bradepande. Fyld vand i så det er ca. 1-2 cm op i bradepanden.

Sæt anden ind i en 225 grader varm ovn (ikke varmluft) og lad den brune i 15 min til vandet under bobler. Sænk temperaturen til 175 grader og lad anden stege videre til den er blevet mør og sprød. Det tager ca. 2,5 – 3 timer afhængig af andens størrelse.

Vi fik Claus Meyers rødkål, en lækker sovs kogt af væden i bradepanden og brune kartofler til og lidt af sommerens ribsgelé som stadig er på lager.

Sovsen lavede jeg ved at skimme fedtet fra lidt af væden inden det bliver kogt ind. Spædes op med lidt rødvin og ribsgelé og en god skvat fløde til sidst. Smages til med salt.

DSC_0201 DSC_0202

Claus Meyers rødkål:

½ rødkål
1 tsk andefedt (du kan også bruge andet fedtstof)
2 allehånde, knust groft
2 laurbærblade
1 kanelstang
½ tsk kommen
1 dl æblecidereddike
2 dl meyers æblemost
2-4 spsk sukker, alt efter hvor sød en tand du har
Salt

Rens rødkålen for de yderste blade og snit det i grove strimler.
Steg rødkålen i andefedtet i en god gryde. Når den værste spændstighed i kålen er aftaget kommer du allehånde, laurbærblade, kanel, kommen, eddike og æblejuice på.
Kom lidt sukker og salt på og lad det hele stå og simre i ca. 2 timer.
Smag til med sukker og salt til sidst.

Skriv en kommentar