Mit bedste surdejsbrød

Efter virkeligt mange bageforsøg er jeg endelig endt ud med mit bedste bud på et virkeligt lækkert surdejsbrød. Skorpen er knasende og karamelliseret mens krummen er blød, luftig og let syrlig. Lige som vi godt kan lide det herhjemme. Jeg bruger altid røremaskine til mine brød.

Brødet er virkeligt let at lave og når man har styr på at fodre sin surdej og holde den levende og lækker så er det nemt hele tiden at holde familien med frisk brød.

Hvis du har brug for at lære det basale omkring surdej, så kig ind forbi Cathrine Brandt. Her finde du masser af videoer og inspiration, der viser de forskellige teknikker man skal mestre.

Frisk og bageklar surdej

Det skal du bruge til 2 brød:

  • 5 dl koldt vand
  • 5 g gær
  • 3 gode spiseskefulde frisk surdej
  • 150 ølandshvede
  • 450 hvedemel
  • 15 g salt
Surdejsbrød

Opløs gæren i vandet og tilsæt surdejen. Surdejen skal være så fuld af bobler at den flyder på overfladen af vandet. Rør den lidt ud i vandet.

Tilsæt nu melet lidt af gangen mens røremaskinen kører på lav hastighed. Når melet er æltet ind i dejen skruer du op på fuld hastighed mens du tilsætter saltet lidt af gangen. Lad maskinen ælte dejen indtil den slipper siderne af skålen. Men gå ikke fra maskinen. Når dejen er klar vil maskinen “hoppe” rundt.

Smør en condibøtte eller skål med olivenolie og hæld dejen over i. Lad den hvile på køkkenbordet i ca. 30 min. Lav nu første af tre foldninger af dejen. Med våde hænder folder du dejen ind under sig selv så godt du kan. Dette er med til at styrke glutenstrukturen.

Gentag foldningerne af tre omgange over ca. 3 timer. Lad brødet blive tildækket i bøtten/skålen på køkkenbordet undervejs.

Efter de ca. 3 timer hældes dejen ud på bordet. Del den i to og fold dejen godt ind under sig selv. Drys med rismel i hævekurvene og læg brødet til hævning natten over med et klæde over. Rismelet sikrer at dejen ikke klistrer fast.

Næste morgen varmes ovnen godt op til 250 grader almindelig ovn varme. Jeg lægger en pizzasten på en bageplade og lader den varme med. På nederste rille har jeg en ekstra bradepande stående. Her hælder jeg lidt kogende vand i inden jeg sætter brødene ind. Det skaber damp i ovnen og er med til at lade brødene hæve flot op inden de danner skorpe. Men PAS PÅ! du ikke brænder dig.

Vend brødene ud på den brandvarme pizzasten. På min kan begge brød godt være der samtidigt. Lav et snit i overfladen. På den måde er du med til at kontrollere hvor brødet flækker.

Bag brødene i 30 min ved 250 grader og tag dem ud og køl af på en rist.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s